Longfellow Hall Renovation

Contact Us

Phone_Icon.png(617) 496-9433

Mail_Icon.pngEmail GBS

Longfellow Hall Renovation

Longfellow Hall Renovation
LEED Rating System
LEED for Commercial Interiors
LEED Rating Version
3.0
Certification Level
Platinum
Month Completed
10
Year Completed
2015
Client (School/Department)
GSE

Project highlights

  • 45% Reduction in expected water consumption, compared to an EPAct 1992 baseline
  • 39% Reduction in the installed lighting power density, compared to ASHRAE 90.1-2007
  • 17% Recycled content value as a percentage of total material cost
  • 92% Amount of construction waste which was diverted from a landfill
  • 100% All paints and adhesives are low VOC

Project summary

The Harvard Graduate School of Education (HGSE) made significant upgrades to Longfellow Hall that helped transform the building to better meet the current teaching and learning needs and position the school to advance the mission; Learn to Change the World.  The project created a new 5th floor/penthouse addition, and made substantial improvements to the building infrastructure. The building had not seen any significant improvements since the 1940's and as part of the Longfellow Renovation the project team developed an implemented an infrastructure master plan aligned with the future vision of the building.  This plan allowed for the development of the electrical switchgear and heating and cooling plants, installation of new systems on the 4th and 5th floors, and new vertical distribution throughout that can be leveraged when the lower floors are renovated in the future.  New fire alarm and fire sprinkler systems were installed throughout the building and the project improved the accessibility of Longfellow through the installing a new elevator and upgrades to the entries.  The project reorganized space on the 3rd floor to position the school to create two new 60 seat flat floor flexible learning spaces that can be combined to create one large 150 person classroom.  The additional space created on the 4th and 5th floors helped develop a more cohesive campus on Appian Way by supporting the relocation of HGSE's Executive Education Program and Project Zero from leased space to the main campus.  The Longfellow renovation achieved LEED‐CI v3 Platinum certification.

As part of the early integrated design meetings for this project, the team identified several key requirements as critical to the success of the project. These critical items included:

  • Environmental Footprint—The goal of the project was to keep the environmental footprint of the building the same as the pre‐renovation building even though the overall square footage of the building has increased
  • Boiler Plant Efficiency—Improve the overall efficiency of the hot water plant serving the Longfellow building
  • Efficient Ventilation—Install Energy Recovery Units (ERU) which recover energy from the exhaust air to condition ventilation air
  • Building Insulation—Improve the exterior envelope of the 4th and 5th floors
  • Daylight—Utilize natural daylight instead of artificial lighting where available
  • Green Building Standards and LEED—Follow Harvard’ Green Building Standards and pursue LEED certification