Larsen Classroom Renovation 2009 - GSE

24 Hour Operations Center

Phone_Icon.png(617) 495-5560

Larsen Classroom Renovation 2009 - GSE

Larsen Classroom Renovation 2009 - GSE
LEED Rating System
LEED for Commercial Interiors
LEED Rating Version
Certification Level
Month Completed
Year Completed
Client (School/Department)

Project highlights

  • 27% reduction in lighting power when compared to a code compliant baseline
  • Daylight dimming integrated into light fixtures near windows which reduce lighting power consumption when there is sufficient natural daylight
  • Heating and cooling systems are integrated with space occupancy sensors

Project summary

Originally constructed in 1965, Larsen Hall is an eight-story classroom and office building located at 14 Appian Way on the Harvard Graduate School of Education (HGSE) campus. This 7,006 square foot renovation included the creation of an 80-seat tiered classroom and adjacent seating areas on the first floor, and a 50-seat tiered classroom and flexible learning space on the second floor. The project required reworking the first and second floor completely; which included upgrading aspects of the mechanical, electrical, plumbing, fire alarm, fire protection, tel/data and audio visual systems.